01.02.2017
Jana Kodymová DiS.

Certifikaci "bez palmového oleje" obdržela liberecká ZOO

Nejen výrobci cukrovinek a potravin, ale také provozovatelé restaurací a stravovacích zařízení se nově odklánějí od používání palmového oleje.

Palma olejná, ze které se palmový olej a tuk získávají, je hlavním původcem odlesňování a patří mezi největší ekologická rizika současnosti. Například Indonésie se díky masivní produkci palmového oleje (35 milionů tun, 53.4 % světové produkce) a spojenými negativními efekty stala 3. největším producentem CO2 na světě (USDA, srpen 2016).

„Diskuze na téma palmového oleje probíhá v České republice již několik let a výsledkem je navyšující se množství výrobků, které tento tuk neobsahují a firem, které ve svých výrobních procesech palmový olej nepoužívají,“ říká Jakub Kvapil z neziskové organizace Lestari, která je členem Koalic proti palmovému oleji. Kromě výrobců potravin na tento trend reagují i stravovací zařízení, která se snaží vycházet nejen vstříc svým zákazníkům a jejich požadavkům, ale také se snaží být zodpovědnými k životnímu prostředí. Přestávají používat palmový olej na smažení či fritování, a také v produktech, které používají na přípravu jídel nebo v doplňkovém prodeji.

Aktivity neziskové organizace Lestari, včetně uvedení této certifikační značky, upozorňují na neudržitelné podmínky, ve kterých je dnes palmový olej produkován. Snažíme se vyvíjet tlak na producenty, distributory a certifikační schémata jako je RSPO, aby začali současnou situaci bez odkladu řešit. Primárním cílem je dosáhnout udržitelné produkce palmového oleje, protože v současné chvíli nemají koncoví spotřebitelé možnost skutečně udržitelný palmový olej na našem trhu koupit.

Odstranit palmový olej zejména v kuchyni bývá mnohdy obtížné, protože se vyskytuje v polotovarech a dalších přísadách, které se často pro vaření používají. „Stravovací zařízení tak musí projevit značnou vůli, aby se jejich provozovna stala palmového oleje prostá,“ doplňuje Zuzana Pohanková, předsedkyně Lestari.

Nezisková organizace Lestari podporuje iniciativu těchto stravovacích zařízení udělením certifikátu „BEZ PALMOVÉHO OLEJE“. „Pro mnohá stravovací zařízení je složité ihned ustoupit od používání palmového oleje ve všech využívaných produktech, a proto často bývá prvním krokem jeho nahrazení při smažení či fritování, což je z hlediska množství spotřeby v oblasti potravin jedním z hlavních sektorů,“ říká Jakub Kvapil. Právě z toho důvodu budou stravovací zařízení ohodnocena ve dvou kategoriích: „na palmovém oleji nesmažíme“ a druhou kategorií, 100% bez palmového oleje.

První certifikaci Lestari udělilo stravovacím zařízením v zoologické zahradě v Liberci dne 27. 1.2016. Zoologická zahrada v Liberci se značnou měrou podílí na ochraně biodiverzity a životního prostředí a podporuje mnoho in situ projektů – tedy v místě přirozeného výskytu zvířat. Proto se také již v roce 2014 rozhodla ustoupit od používání palmového oleje, který je jednou z hlavních příčin úbytku tropických deštných pralesů, přirozeného domova mnoha vzácných živočišných i rostlinných druhů. “Je nutné připomenout, že jedněmi z největších spotřebitelů palmového oleje a jeho derivátů jsou již léta právě evropské státy. Zodpovědnost tudíž padá na téměř každého z nás, neboť jsme to právě my, spotřebitelé, kdo pohání globální poptávku po palmovém oleji a ovlivňuje tím dění na druhé straně naší planety”, dodává ředitel liberecké zoo, David Nejedlo.

Certifikát „BEZ PALMOVÉHO OLEJE“ cílí na podporu stravovacích zařízení, která se chovají zodpovědně k životnímu prostředí a chce usnadnit zákazníkům jejich identifikaci na trhu. Tato certifikace je založena na oboustranném porozumění a vůli všech zapojených subjektů směřovat ke společnému cíli, kterým je zodpovědné chování, včetně stravování. Doplňkovou službou je poradenství v této oblasti, které se zaměřuje na alternativní možnosti při nahrazování palmového oleje.

Více informací najdete na: http://www.lestari.cz/certifikace

Zdroj: TZ Lestari, z.s.

 

 

 

Nastavení cookies