17.02.2017
Jan Vrabec

Pamlsková vyhláška nemusí být strašák

V reakci na tzv. pamlskovou vyhlášku se v úterý 14. února v prostorách liberecké radnice uskutečnil již třetí workshop zdravého stravování. Setkání pro ředitele základních škol a zástupce školních jídelen uspořádalo město Liberec ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí v Liberci a Regionální agrární radou.

Proč se Češi dožívají v průměru o 4 roky méně než Švédové a proč jsou naše životy oproti Švédům protkané nemocemi? Dle výzkumů na tom mají zásadní podíl nezdravý způsob život a především nevhodné stravovací návyky, zakořeněné většinou již od dětství. I proto jsou české děti oproti těm švédským výrazně obéznější. Proto vznikla na státní úrovni tzv. pamlsková vyhláška, která stanovuje druhy potravin a nápojů, které se nesmějí prodávat v automatech a bufetech na základních školách.

„K tzv. pamlskové vyhlášce slýchávám v zásadě dva protiargumenty. První je, že když si děti nezdravé potraviny nekoupí ve škole, tak někde po cestě. S tím nesouhlasím a považuji to za zlehčování. Druhý argument je, že v nabídce dodavatelů není dostatek produktů, které by té vyhlášce vyhověly. Věřím, že na středečním setkání jsme jasně ukázali, že tomu tak není a že široký sortiment zdravých potravin existuje již dnes. I tak by ale bylo žádoucí, aby se potravináři do budoucna více přizpůsobili potřebám školního stravování a zkusili ve větší míře připravovat produkty, které budou vyhovovat pamlskové vyhlášce,“ uvedl náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr, který zdravé stravování ve školách považuje za jeden z prioritních cílů resortu školství v současném volebním období.

Paradoxem je, že město Liberec tzv. pamlskovou vyhlášku částečně předběhlo již v červnu 2015, kdy vydalo Doporučení pro stravování ve zřizovaných mateřských a základních školách, které školám napovědělo, jak vybrat správný sortiment do školních automatů a bufetů.

Podle Jany Pilnáčkové z Krajské hygienické stanice v Liberci je spolupráce s městem v rámci zajišťování zdravého stravování ve školách na výborné úrovni. „Řekla bych, že jsme jediný region, kde se zřizovatel zajímá o školní stravování takovýmto způsobem. Postupně pracujeme na tom, aby děti ve školách měly přístup ke zdravým pokrmům a nápojům a vzájemnou spolupráci máme výborně nastavenou,“ komentovala Jana Pilnáčková.

Školy zřizované městem by postupně měly projít určitým typem „zdravé“ certifikace, který si samy zvolí. „Předpokládáme, že v největší míře to bude certifikace Zdravá školní jídelna, kterou zajišťuje Státní zdravotní ústave ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi. Jsem rád, že v tomto směru s námi spolupracují i naši externí dodavatelé, jako například Gastron,“ konstatoval Ivan Langr.

Kromě zmiňovaného Gastronu, který zásobuje několik školních jídelen a výdejen v Liberci, se certifikátem Zdravá školní jídelna pyšní MŠ Korálek a MŠ Jeřmanická. V současné době se do projektu hlásí ZŠ Vesec, ZŠ Dobiášova, MŠ Sluníčko a zájem projevila i ZŠ Švermova.

V přílohách naleznete tři kompletní prezentace z workshopu.

Celkový počet obrázků v galerii: 4